Aanstelling aan Amsterdam UMC

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Nadat ik op mijn 61ste nog een baantje had gekregen bij het RIVM (project CESES), heb ik in juni 2023, op de leeftijd van 72 jaar, nog een aanstelling verworven voor een jaar aan het Amsterdam UMC. Net als destijds bij mijn langjarige (2007-2020) parttime aanstelling in Groningen om les te geven aan coassistenten, gaat het hier om een onbezoldigde aanstelling. Mijn functie is om doctoraalstudenten geneeskunde te begeleiden in het wetenschappelijke project dat ze tijdens de doctoraalfase moeten uitvoeren, ik ben dan hun 'dagelijkse begeleider'. Ik heb inmiddels 2 studentes gedurende 4 maanden begeleid, en ik heb nu zelfs een promovenda onder mijn hoede! Hoe ben ik hier zo terechtgekomen? Welnu, dat zit zo. O ja, voor ik het vergeet: ik kan alles van huis uit doen met mailcorrespondentie, telefoneren en met Teams videoconferencing. Dat was overigens voor mij ook een sine qua non: ik had desnoods eenmaal naar Amsterdam willen gaan voor de nodige formaliteiten, maar een geregelde gang naar de metropool was voor deze kluizenaar met autistische trekjes uitgesloten. 

Begin 2023 had ik besloten om te stoppen met publiceren. Maar het begon natuurlijk al snel weer te kriebelen, dus het duurde niet lang of ik ging alweer aan de gang, en wel met een groot overzichtsartikel over 2-hydroxyethylmethacrylaat (HEMA), het belangrijkste allergeen in moderne nagelcosmetica (acrylaatnagels, gelnagels, gelnagellak). Goed, ik had er weer zin in en ga proberen om in ieder geval tot eind 2025 actief te blijven op dit gebied, want dan zal ik, bij leven en welzijn, kunnen terugkijken op een carrière van een halve eeuw, 50 jaar! Maar dan moet ik daar wel de mogelijkheid voor hebben in de zin dat ik toegang heb tot literatuur. Toen ik nog in Groningen lesgaf had ik daar toegang tot de bieb via een proxyaccount, ik kon thuis inloggen. Mijn aanstelling liep in 2021 af (ik ben niet 'ontslagen', hoor, maar heb zelf niet meer het verzoek ingediend om de aanstelling te verlengen), maar ik heb kunnen regelen dat ik nog tot en met 31-12-2023 kan blijven inloggen. Maar goed, ik wil nog graag wat langer door, dus 'Tom Poes, verzin een list'!    

Het (mogelijke) probleem was gelukkig snel opgelost. Ik had dit vorig jaar al aangekaart bij mijn vriend Thomas Rustemeyer, de hoogleraar Dermato-Allergology and Occupational Dermatology aan het Amsterdam UMC. Hij had toen gezegd dat hij eventueel wel kon zorgen voor een 'gastaccount' (wat later een aanstelling bleek te zijn), zodat ik toegang had tot de bibliotheek van de universiteit van Amsterdam. Dus toen ik aan de gang ging met het HEMA artikel heb ik hem gevraagd of hij medeauteur wil zijn, hij is namelijk een expert op het gebied van acrylaten, en dat stelde hij op prijs.

Er is heel weinig bekend over hoe vaak HEMA gebruikt wordt in nagelcosmetica en ik had wel een paar ideetjes hoe we hier achter konden komen. Maar dat was wel heel veel werk, dus vroeg ik Thomas of we zo'n onderzoek niet konden laten doen door een student, want ik wist dat hij regelmatig studenten over de vloer heeft voor onderzoeksprojecten. Dat vond hij een prima idee, hij vroeg mij of ik wel de dagelijkse begeleider (op afstand) wilde zijn, dat wilde ik natuurlijk en toen was de cirkel rond en had De Groot een baantje aan het Amsterdam UMC en had hij tevens een doctoraal studente onder zijn hoede. Ik vind het ontzettend leuk dat ik mijn ervaring en kennis nu niet alleen via boeken en artikelen, maar ook rechtstreeks aan aankomende artsen kan meegeven! 

Prof. dr. Thomas Rustemeyer

EINDE VAN HOOFDSTUK ANDERE ACTIVITEITEN. Volgende hoofdstuk: